Buildinx logo

Buildinx

nieuws

Duurzaamheid in onze bedrijfsvoering

persartikel CLT Hoogbouw

De 2x 4 verdiepingshoge appartementen kregen aandacht in het magazine "Façade" ed. oktober 2015. Het magazine gaat uit van de confederatie bouw.

BIS dé bouwbeurs

BIS, dé bouwbeurs is al terug achter de rug. Bedankt voor de massale belangstelling en interesse!
 

Opening school opgebouwd in CLT

Vorige week vond de officiële opening plaats van de nutsschool "Woonstede" in Den Haag. Wij bij Korlam zijn blij te hebben mogen meewerken aan dit mooi project en wensen de leerlingen en leerkrachten van de school alle geluk in de nieuwe school.

Meer foto's van de opbouw vind je terug in de rubriek realisaties op onze site.

Hoogste houten gebouw van Nederland

Korlam verzorgt het gelamelleerde hout en al het CLT voor het hoogste houten gebouw van Nederland. In Amsterdam wordt de Patch 22 gebouwd, bestaande uit woon- en werkgedeeltes.

meer info omtrent dit prestigeus projekt vind je hier

Hoogbouw in CLT

BuildinX is in Charleroi gestart met de bouw van 2 appartementsblokken die kaderen in de ontwikkeling van een volledig ecologische wijk waar op termijn 600 wooneenheden komen. Beide gebouwen tellen elk 5 niveaus en worden in CLT (kruislagenhout) opgetrokken. Naast de CLT structuur realiseert BuildinX ook de wandisolatie en de houten gevelafwerking. De dragende structuur wordt gemonteerd aan een tempo van 1 verdieping per week.

De dragende structuur van het eerste blok werd reeds afgerond eind WK 10

BuildinX: Trademark of Groep Terryn

BuildinX is een geregistreerd handelsmerk van de Groep Terryn.

Sinds 1949 is Groep Terryn actief in Bouw en Houtconstructies. Met die vele ervaring en de groeiende vraag op de markt heeft Groep Terryn Buildinx opgericht.

Design and build

Buildinx logo

BuildinX wordt gezien als een concept "totaal projecten" van de afdelingen Spanbo, Korlam en Lamcol. Het is een complete service in de vele facetten van de bouwindustrie. Van productie over montage tot afwerking.

BuildinX: op alle niveau's

BuildinX: in alle maten en gewichten
Embedded thumbnail for BuildinX: op alle niveau's

Level 1: modulair

 • micro huisvestiging
 • transporteerbare modules

Level 2: ééngezinswoning

 • nieuwbouw
 • uitbreidingen

Level 3: meergezinswoningen

 • multiresidentiële woningen
 • kangeroewoningen

Level 4: bedrijfsgebouwen en kantoren

 • industriegebouwen

Level 5: hotels en tehuizen

 • tehuizen allerhande
 • hotels

BuildinX voor iedereen

BuildinX voor iedereen

Je droomwoning of een professionele nood, bouwen is steeds een cruciale investering in het leven waar iedereen recht op heeft. BuildinX is een concept dat op een econologische en energiezuinige manier bouwt aan u welzijn.

Steeds in nauwe samenwerking met architecten en betrouwbare partners werken we naar een feilloos resultaat.

Uniek concept met prijstransparantie

Uw bouwkosten en uw gemoedsrust moet steeds hand in hand gaan zoals de temperatuur in huis en de termostaat. Het is nooit de bedoeling om het warmer te hebben dan u uw termostaat instelt. BuildinX zorgt voor de juiste temperatuur door een goede transparantie, bij BuildinX is uw gemoedsrust verzekerd.

11 essentiële principes

Een woning op de dag van vandaag is een investering in de toekomst. Voor die reden heeft BuildinX zijn essentiële principes:

Energiezuining

Vanaf het ontwerp wordt de opgelegde EPB-norm nagestreefd en worden de keuzes van de bouwmaterialen hier op afgestemd. Ook de snelheid van bouwen zorgt voor een energiezuinige manier van bouwen in vergelijking met andere bouwmethodes

Econologisch

Ecologisch en economisch

BuildinX bouwt met kruisgelaagd hout waardoor we reeds nu probleemloos de BEN-norm van 2020 halen in Vlaanderen of de passief-norm in Wallonië van 2018.

Architecturaal

Het ontwerp van de architect wordt door ons studiebureau geoptimaliseerd, op de milimeter uitgetekend en berekend op sterkte volgens de opgegeven lasten. Hierbij wordt steeds maximaal rekening gehouden met origeneel ontwerp en wordt het conceptvan uw project gerespecteerd.

Design & build

Ons eigen studiebureau zet via het CAD-CAM softwarepakket het geoptimaliseerd ontwerp om in de praktijk. Op een CNC-gestuurde machine van 40 meter worden alle panelen op maat gezaagd en worden alle nodige openingen en infrezingen voorzien. Ieder paneel wordt in een welbepaalde volgorde op de vrachtwagen geladen zodat het plaatsen heel efficient, en in een mum van tijd kan gebeuren

Bioklimaat

Via de een goede oriëntatie van uw bouwproject en een optimalisatie van de nodige technieken zorgen we voor een aangenaam binnenklimaat het ganse jaar door.

Een houten massieve structuur zorgt voor een warm en aangenaam gevoel. Dit zal je al van tijdens de bouwfase ervaren, zelfs nog voor dat isolatie geplaatst wordt krijg je al een warm gevoel.

Innovatief

CLT (kruisgelaagd hout) is innoverend in de sector van houtbouw. Vergelijkende studies met andere bouwsystemen wezen uit dat CLT het bouwmateriaal van de toekomst is.

Kwalitatief

Uw gewenste afwerkingsgraad en onze mogelijkheid tot een vergevorderd préfabricatie zorgt voor een kwalitatief hoogstaand product.

Modulair

Met Buildinx is het mogelijk om uw woning of uw gebouw mee te laten groeien met uw behoefte. Uitbreiden in horizontale of vertikale richting kan zonder probleem en zonder limiet in tijd. Een extra verdiep voor uw tweeling, een extra bureauruimte voor uw bloeiende zaak? Morgen, volgend jaar, binnen 10 jaar?

Universeel

Elke type woning of gebouw, een uitbreiding aan uw woning, een nieuwbouw woning, zelfs hotels of industriebouw. BuildinX heeft een antwoord op elk gebied in de bouwsector.

Vlug en goed

Embedded thumbnail for Vlug en goed

Een afgwerkte woning van 120m² in 4 maanden is geen uitzondering. Deze vlugge bouwmethode zorgt voor een kortere huurtijd of een kortere periode van dubbel lopende interesten, wat natuurlijk een groot financieel voordeel is.

kwalitatief

De houten elementen worden met de nodige zorg voorbereid zoals voorzien in de studiefase. Alle leidingwerk, electriciteit en sanitair, kan ingefreesd worden in de CLT panelen zoals in de desbetreffende ruimte gewenst is.

Cross Laminated Timber

Kruislings gelamineerd hout.

Voorstelling

Wat is nu CLT?

Definitie

CLT opbouw

CLT is een constructiemateriaal dat bestaat uit kruisgewijs, op elkaar gelijmde, lamellen van vuren hout.

De CLT panelen hebben maximum afmetingen van 3,25m x 16m en kunnen in verschillende diktes en uit verschillende aantal lagen opgebouwd worden.

De gebruikte lijmen zijn vrij van formaldehyde en zijn volledig ecologisch. Het kan toegepast worden voor zowel binnen als buitenmuren, voor zowel vloeren als daken. CLT biedt een architecturale vrijheid, vrijwel zonder grenzen. Het is een veelzijdig, universeel bouwmateriaal dat perfect met andere bouwmaterialen combineerbaar is.

Historiek

CLT historiek

CLT werd ontwikkeld door de Franse ingenieur Pierre Gauthier in 1947. Pas 10 jaar later werd het systeem opgepikt door de Franse architect Jean Prouvé voor toepassingen in daken en muren.

In de jaren '80 won het systeem aan populariteit en werd het verder ontwikkeld tot het product dat we de dag van vandaag kennen.

CLT werd een natuurlijk alternatief voor de klassieke bouwmaterialen. Nadat Europese technische goedkeuringen werden uitgeschreven volgde ook FPInovations, dé universiteit op gebied van houttechnologie uit Canada, wat een wereldwijde erkenning teweeg bracht.

Revolutionair in de evolutie van bouwmethoden

In het segment van de houtbouw is CLT een ware revolutie. Zonder extra behandelingen is het vuurbestendig en weerstaat het beter aan de krachten van aardbevingen dan gelijk welk ander bouwproduct. Het is een ecologisch, monolitisch, perfomant en een vlug bouwsysteem, van nature uit goed isolerend en luchtdicht: dit is het houtbouw-systeem van de toekomst.

Voordelen

5 grote voordelen samengevat:

Ecologisch

Economy ecology logo

PEFC FSC logo

 • Duurzaam beheer en hernieuwbaar
  In de algemene bouwindustrie is hout het enige materiaal dat van een natuurlijke en hernieuwbare oorsprong is.
 • PEFC of FSC label
  • Gebruikt enkel PEFC of FSC gelabeld hout.
  • CLT bestaat uit 99% hout en minder dan 1% lijm, vrij van formaldehyde.
 • Minimum aan afval tijdens fabricatie en montage
  Van fabricatie tot montage, het industriële proces is zodanig geoptimaliseerd om zo weinig mogelijk afval over te houden. Het weinige afval die er is, is volledig recycleerbaar is. Bijvoorbeeld onder de vorm van pellets.
 • Bijna CO2 neutraal
  Hout slaat CO2 op in plaats van ze vrij te laten.
 • Proper en droog bouwproces
  Een volledig droog bouwproces, geen houtafval, alle panelen zijn op maat gemaakt in de werkplaats. Alle bouwonderdelen worden volledig op voorhand bedacht en uitgetekend vanachter de PC.

Economisch

Euro

Economisch

Licht gewicht
CLT is 2,5 keer lichter dan een traditionele bouwmethode waardoor de funderingen voordeliger kunnen uitgevoerd worden.

Een CLT houtconstructie is geoptimaliseerd en doordacht
Het constructieve concept wordt doordacht, bestudeerd en op niveau van architectuur & technieken geoptimaliseerd naar kostprijs. Dit resulteert in een heel hoge prijs / kwaliteit verhouding.

Ruwbouw CLT: snel en goed
+ Geïndustrialiseerde prefabricatie
+ Ontwerp geoptimaliseerd vanuit het studiebureau
+ Design and Built compleet
+ Simpel plaatsen van de ruwbouw

TOTAAL = een enorme tijdwinst op de werf. Bijvoorbeeld: 150m² CLT constructie wordt gemonteerd in 3 dagen

Vlugge schakel in het bouwproces
Ramen en deuren kunnen voor de plaatsing van ruwbouw reeds gemaakt en geplaatst worden, net na het plaatsen van de CLT constructie.
De dakconstructie en afdichting, de isolatie en de gevelafwerking kan ook meteen volgen na het plaatsen van de CLT constructie.
Technieken, binnenschrijnwerk, afwerking van muren en vloeren, eindafwerking: alles kan meteen volgen na de CLT constructie omwille van het droge bouwproces.

Geen meerwerken tijdens de bouwfase
+ Interieurarchitectuur reeds opgenomen in de studiefase van het gebouw
+ Definitieve keuze van technieken en afwerkingen voor de bouwfase
+ Complete studiefase afgelopen voor de productie fase

TOTAAL = GEEN meerwerken tijdens de bouwfase

Financieel voordeel
Financieel voordeel door de vlugge bouwmethode (tot 60% door de vlugge bouwmethode).
Voorbeeld: hypothecaire lening van € 250000 over 30 jaar.
Traditioneel huis: 9 maand / woning in CLT: 4 maand.
Winst = + (5 maand dubbele huur = 5 x € 750) € 3750 + (5 maanden rente) = € 3646

TOTAAL: € 7696 situatie op 30/12/2013: globale lening 100%: € 250000 / vast tarief 3,5% / 30 jaar

Energiezuinig

Enerigezuinig

Enerigezuinig

Enerigezuinig

Luchtdichtheid
De luchtdichtheid is de belangrijkste en meest opvallende eigenschap van CLT. Onderlinge verbindingen tussen de verschillende CLT panelen worden steeds afgeplakt of voorzien van een luchtdichte compriband om de volledige luchtdichtheid te garanderen. Dit zorgt voor een luchtdichte constructie reeds vroeg in het bouwproces.

BEN (bijna energie neutraal), energieneutraal of Passief
Het systeem van bouwen met CLT past perfect in deze verschillende normen. Met een lagere investering in technieken en isolatie dan in de traditionele bouwmethoden komt men probleemloos aan het vooropgesteld resultaat.

READY to 2020
Is het nu de BEN-norm tegen 2020 voor Vlaanderen of de passiefnorm voor Wallonië vanaf 2018 of Brussel vanaf 2015; BuildinX komt deze normen nu al tegemoet.

Isolerende prestaties
CLT is op zichzelf 20x beter isolerend dan gewapend beton. Dit komt door zijn dikte, zijn densiteit, zijn goede geleidingsweerstand en zijn inertie. De buitenmuren opgebouwd met min. 11cm CLT, bestaande uit 5 lagen, heeft een U-waarde van 0,9W / m²

Uitzonderlijke fysische kwaliteiten
Brandweerstand
Constructies in massief hout hebben, in tegenstelling tot wat men zou denken, een uitstekende brandstabiliteit. Bij brand verkoolt het hout immers van buiten naar binnen toe. De verkoolde laag sluit grotendeels de zuurstoftoevoer af zodat de verdere verkoling zeer langzaam vordert. De niet verkoolde massa behoudt haar oorspronkelijke sterkte-eigenschappen, zelfs bij deze hoge temperaturen. Aan de hand van de dikte van de panelen en de verkolingssnelheid, kan op eenvoudige wijze de brandweerstand berekend worden; dit is meestal veel beter dan constructies in staal of beton.

Akoestische prestaties
Hout is van nature uit een isolerend materiaal. BuildinX behandeld elk project in samenwerking met het architectenbureau om aan de wettelijke normen te voldoen. BuildinX bekijkt ook de verdere ruwbouw met betrekking tot de gevelafwerking, de isolatie en de te voorziene technieken. BuildinX respecteert de Belgische normen NBN S 01-400-1 en de normen van het Brusselse hoofdstedelijk gewest.

Uitzonderlijke stabiliteit
3, 5, 7, 9 lagen, kruisgewijs gelijmd, zorgen voor een perfecte maatvastheid, wat dan op zijn beurt zorgt voor een uitstekende statische weerstand.

Levensduur
Door al zijn kwaliteiten kunnen CLT constructies, wanneer ze goed en juist beschermd worden, meerdere eeuwen meegaan.

Aardbevingbestendig
Gemonteerde CLT elementen houden zeer goed stand omwille van verbindingen met bouten / schroeven en de elasticiteit van het hout.
Klik hier voor een video van een aardbevingstest op een CLT-constructie van 6 verdiepingen.

Massief en monolithisch
De kruisgewijze, op elkaar verlijmde lagen zorgen voor een monolithisch geheel van muren en gewelven, wat op hun beurt, na de montage zorgt voor een geheel rigide constructie.

Uw gezondheid…
De CLT panelen regelen op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid in huis, wat zorgt voor een constante luchtvochtigheid het ganse jaar door.
Een houtmassief huis is heel gezond om in te leven. Het voorkomt cardiovasculaire en stress gerelateerde ziekten.

Brandstabiel

Halfweg april bereikte ons het droevige nieuws dat de schoenwinkel Pedico te Geel in de vlammen was opgegaan. Later bleek het zelfs om opzettelijke brandstichting te gaan. Wij bij de Groep Terryn betreuren dit ten zeerste, dit project was voor ons namelijk een uitgangsbord, één van onze mooiste realisaties op gebied van CLT.

Uit de beelden, en achteraf uit een telefonisch gesprek met majoor E. Goossens bleek dat de brand vrij gevig was en lang heeft aangehouden omwille van verschillende reden die niet gelinkt zijn aan de houten draagstructuur. De majoor was trouwens heel duidelijk: de houten draagconstructie heeft het heel goed gedaan tijdens de brand.

De structuur werd door onze mensen uitgerekend met een brandweerstand van 1u en een daklast van 200kg/m2, met dit ernstig voorval is het bewijs geleverd dat de structuur daar ruimschoots aan voldeet. Op de foto's is duidelijk te zien dat de liggers en vooral de knooppunten geheel niet zijn verzakt.

Hierbij is in de praktijk bewezen dat een houten structuur perfect zijn stabiliteit behoudt in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Hout brandt, maar een groot volume hout brandt moeilijker en is makkelijk te blussen. Denk bijvoorbeeld maar aan het aansteken van een kachel, dit doe je ook niet met de grote blokken hout...

Hier vind je de link terug naar verslag van het lokale tv-station.

 

 

 

Details opbouw

comming soon

Energiezuinig op maat

In samenwerking met Groep III architecten en de werkgroep ZEB van de universiteit van Gent bouwt Buildinx een modelwoning in CLT.

De woning wordt geconcipieerd als een energiezuinig woning waarbij op jaarbasis geen energieverbruik betaald wordt. In functie van het kostenoptimum deed de werkgroep ZEB van UGent een onderzoek naar de te gebruiken materialen / technieken en de kostprijs.

Bijkomend zijn we er in geslaagd om onze woning voor meer dan 95% op te trekken uit ecologische materialen wat vrijwel uniek is in België.

 

Volg het verloop van het bouwproces in omgekeerde volgorde in onderstaande topics.

modelwoning afgewerkt

De modelwoning is afgewerkt!

We slaagden erin om binnen de 2 maand wind-waterdicht te bouwen en in totaal minder dan 7maand om de ganse woning op te leveren. De woning is volledig afgewerkt tot schilderwerken en maatmeubilair toe.

Het eindresultaat is een heel energieperfomante woning met 0€-factuur op jaarbasis voor het energieverbruik!

Interesse? contacteer ons voor een afspraak, we leiden uw met plezier rond!

 

afwerking

Buildinx Sebastien Sabbe

juni 2015

 

Eind vorige maand zijn een groot aantal wanden en plafond bedekt met gipsvezelplaat, slecht een klein aandeel van de CLT structuur blijft zichtbaar. De badkamers zijn betegeld met een betonlook.

Gedurende deze periode draaide de vloerverwarming al op volle toeren, dit om de chape op gelijkvloers reeds onder thermische spanning te plaatsen. Eenmaal alles terug afgekoeld werd begin juni de kunstharsvloer op het gelijkvloerse geplaatst. Het resultaat is een erg strakke vloerbekleding.

Buiten werd het terrein verder aangevuld / opgehoogd. Deze ligt klaar om de tuinafwerking te starten.

technieken

april-mei 2015

Op 1 week tijd werd alles van elektriciteitleidingen gelegd en werd de netaansluiting gerealiseerd. Aansluitend werd het ventilatiesysteem geïnstalleerd en ook zijn alle sanitaire leidingen voorzien. De montage verliep volledig volgens plan, op enkele gaten boren na kwam er nog steeds geen houtbewerkingsmachine op de werf. Nog steeds de verdienste van de uitstekende werkvoorbereiding.

We zijn nog altijd maar 13 weken actief op de werf. De binnenafwerking begint nu.

Blower door-test

Er worden meerdere blowerdoortesten uitgevoerd tijdens de bouwfase, telkens na een bepaalde ingreep om de luchtdichtheid te verbeteren. Op die manier kunnen we die verschillende ingrepen linken met hun kostprijs.

 

1-04-2015

De eerste test wordt uitgevoerd wanneer het gebouw wind-waterdicht staat. Het resultaat is al meteen indrukwekkend, we halen namelijk al een n50 waarde onder de 1 h-1, en dit met beperkte ingrepen op gebied van luchtdichtheid. Met behulp van een thermische camera werden de geringe luchtlekken opgespoord waaraan nu extra aandacht zal aan besteed worden.

29-04-2015

Een 2de blower door-test gaf ons een n50-waarde van 0.6 h-1 waarmee we dus op de limiet voor passiefbouwen komen. De enige ingreep die gebeurde was het aftapen van een naden. Dat gebeurde door 1 persoon, nam slechts 1 werkdag in beslag en een kleine 200m tape.

Casco-fase

6-03-2015  -  3-04-2015

Dankzij de vergaande voorbereidingen in de werkplaats en de vele voordelen van CLT konden we op amper 5 weken tijd de woning volledig optrekken en de buitenschil afwerken.

Ramen werden deels al op voorhand in de muurelementen ingebouwd, andere ramen werden daags na het monteren van CLT muren geplaatst. Ook aansluitend werd het dak dicht gelegd en geïsoleerd.

Start van de werken

fundering CLT

9-02-2015

De grondwerken zijn gestart! Doordat we met een sterk hellend terrein zitten dienen de funderingen opgemetst te worden om met het vloerpeil boven het straatniveau uit te komen. De funderingen worden opgehoogd met Stepoc stenen. Deze worden voorzien van wapening en opgevuld met beton. De ruimte binnen wordt opgevuld met breekzand, er bovenop komt een vloerpaat in Dramix-beton.

werkvoorbereiding

9-02-15

In de werkplaats worden de CLT elementen maximaal voorbereid. Alle wanden en gewelven worden voorzien van alle pasbewerkingen. Ramen worden uitgezaagd, schroeven worden voorgeboord, elektrische en sanitair leidingen worden ingefreesd.

Na alle pasbewerkingen worden alle buitenwanden voorzien van isolatie en gevelbekleding, enkel waar verschillende CLT elementen verbonden worden dient er op de werf nog geïsoleerd en afgewerkt te worden.

Het ontwerp

Na een intense samenwerking tussen Buildinx, Groep III architecten en de werkgroep ZEB van UGent liggen de definieve plannen op tafel. Een strak en ecologisch ontwerp werd in een technisch verhaal omgezet tot een ecologische en energiezuinige woning met een theoretisch E-peil van E -14.

Realisaties

CLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timberCLT Buildinx cross laminated timber

Kantoorgebouw 2Design

Architect
Architecten GroepIII
Bovenop de funderingsplaat nam het maar 4 dagen in beslag om de dragende structuur op te bouwen. Alle CLT elementen werden door KORLAM uitgewerkt, voorbereid en gemonteerd. De komende dagen sluiten de verschillende aannemers aan om het gebouw wind-water dicht te hebben tegenaan het kerstverlof. De ramen werden reeds op voorhand gemaakt op de theoretische maat, bouwen met CLT is dan ook millimeter werk.
Buildinx CLT HoutbouwBuildinx CLT Houtbouw

Vissershuis

Architect
Archibir-Moorslede
.
Buildinx houtbouwBuildinx houtbouwBuildinx houtbouwBuildinx houtbouw

ééngezinswoning Deinze

Architect
AEON-architecten
.
Buildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT NamenBuildinx CLT Namen

Namur KI-étude 6 étages

Architect
Specimen
algemeen aannemer: Symbihome CLT-structuur geplaatst door Lamcol in 17 werkdagen.
gelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlamgelamelleerd hout Korlam

Scoutshuis Borgerhout

Architect
Studiebureau Util
Een uitkijktoren + evacuatieweg. uitvoering 2015

Galatea Schaarbeek

Architect
Atelier De Visscher & Vincentelli
Kinderdagverblijf met een dak in CLT afgesteund op een paar houten kolomen. foto's Ney +Partners
Buildinx CLTBuildinx CLTBuildinx CLTBuildinx CLTBuildinx CLT

Meergezinswoningen Les Closières

Architect
baneton garrino architectes
Energiezuinige appartementen Les Closières te Charleroi
CLTCross laminated timberkruisgelaagd houtCLTCross laminated timberkruisgelaagd houtCLTCross laminated timber

Sphere Tech

Architect
Dussart DDL-Transition
Garage en bureau Escaudain (FR)
CLTCross laminated timber

Den Haag Nutschool

Architect
SP Architecten Waddinxveen
.
kruisgelaagd houtCLTcross laminated timberkruisgelaagd houtCLTcross laminated timberkruisgelaagd houtCLTcross laminated timberkruisgelaagd hout

Pedico Geel

Architect
Robbrecht en Daem architecten i.s.m. murmuur architecten
Schoenwinkel in het centrum van Geel met een constructie in CLT en gelamelleerde houten kolommen. Het dak is een volledig dak.
CLTcross laminated timberkruisgelaagd houtCLTcross laminated timberkruisgelaagd hout

CPAS Brussel

Architect
Baneton - Garinno architectes sprl
Sociale huisvestiging
cross laminated timberCLTkruisgelaagd houtcross laminated timberCLTcross laminated timberCLTkruisgelaagd houtcross laminated timberCLT

Pharmayou Haccourt

apotheek met bovenliggende woonst Funderingen gestart half mei Opening half september...
kruisgelaagd houtCLTCross laminated timber

UMC Sint-Pieter Brussel

uitbreiding ziekenhuis
CLT huis - maison en CLTCLT huis - maison en CLTCLT huis met gemetselde gevel - maison en CLT avec des façades en maçonnerieCLT huis in opbouw - maison en CLT en constructionCLT huis in opbouw - maison en CLT en constructionCLT huis in opbouw - maison en CLT en constructiondetail CLT huis in opbouw - détail maison en CLT en construction

woningbouw

ééngezinswoningen
finished modules 20m² outside our work centerfinished module 20m² outside our work centerBois & habitat 2014 - NamurBois & habitat 2014 - Namurconnecting 2 modulesdouble moduleunfinished module CLT at our work centercompletely finished module 20m² in our work center

Modules

Micro and modular housing

EPB

EnergiePrestatie en Binnenklimaat of kortweg EPB. Een "hot" item dezer dagen, maar wat houd dat nu juist in?

Gebouwen gaan verschillende generaties mee. Wie vandaag bouwt of verbouwt, bepaalt grotendeels hoe het energiegebruik van de bewoners er in de volgende decennia zal uitzien. Nieuwe energieverspillende (ver-) bouwprojecten zijn maatschappelijk ontoelaatbaar. Daarom is de energieprestatieregelgeving van toepassing. Voluit spreken we over "Energieprestatie en Binnenklimaat", afgekort EPB.

Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, moeten aan de EPB-eisen en de EPB-procedure voldoen. De eisen worden regelmatig aangescherpt en bereiken tegen 2021 het niveau "bijna-energieneutraal bouwen" (BEN).

bron: energiesparen.be

 

Buildinx heeft voor u een handig overzicht gemaakt omtrent de EPB-eisen vandaag en in de toekomst, zowel op gewestelijk als op federaal niveau.

Massief hout

Partners

coming soon

 

Contact

Korlam
Breulstraat 111
B-8890 Moorslede

T +32 51 78 88 88
F +32 51 78 88 89
E verkoop@korlam.be

BTW BE 0463.229.834

 

Lamcol
Z.I. Aux Minières 12
B-6900 Marche

T +32 84 31 52 74
F +32 84 31 63 61
E info@lamcol.be

BTW BE 0428.192.543

 

 

Like ons op facebook

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

FAQ's

V: Is CLT duurder dan de traditionele bouwmethodes?

A: Neen, de prijs is geheel vergelijkbaar maar wordt op een andere manier bekomen. Wat men bij het bouwen in een CLT structuur meer betaald in studiefase en aan materiaal wint men terug uit in snelheid van de effectieve bouwfase. Wanneer men de woning voorziet van technieken dan zal men goedkoper zijn in een CLT-gebouw.

 

V: Kunnen de CLT-elementen zichtbaar gelaten worden in het gebouw?

A: Dit is perfect mogelijk voor zowel muur als plafond. Echter moet er wel rekening gehouden worden dat hout een natuurlijk product is die onderhevig is aan schommelingen van de luchtvochtigheid. Er bestaat steeds de kans dat in de buitenste laag langs de warme zijde (binnenkant woning) de verschillende lagen  zichtbaar worden. Wanneer hout droger wordt krimpt het, dit kan leiden tot openstaande voegen tussen de lamellen of kleine oppervlatescheurtjes in het hout. Dit heeft echter op gebied van stabiliteit geen enkel invloed.

 

V: Is een CLT-gebouw beter op gebied van binnenklimaat?

A: Zeker! Eerste en vooral is hout een goede isolator. In tegenstelling tot beton of staal voelt CLT altijd aangenaam aan, ongeacht de buitentemperatuur. CLT is ook perfect luchtdicht, waardoor de gewenste binnentemperatuur altijd binnenblijft en niet ontsnapt naar buiten. Dit vormt  een groot voordeel op energetisch vlak bij zowel koelen als verwarmen van de woning.

 

V: Kan CLT ook toegepast worden in niet-residentiële gebouwen?

A: Ja. CLT is reeds toegepast diverse gebouwen zoals scholen, kantoorgebouwen, industriebouw, ... Anders dan houtskeletbouw laat CLT toe om meerdere verdiepen te gebouwen. 5,6,7 verdiepingen zijn geen uitzonderingen.

 

V: Wat gebeurt er als CLT nat wordt?

A: Een korte blootstelling aan regenweer vormt geen enkel probleem. De bouwfase in CLT is heel snel waardoor de weersinvloeden van verwaarloosbare invloed is. Het hout dat toch nat wordt gedurende de bouwfase droogt opnieuw naar een vochtigheidsgraad in evenwicht.

 

V: Zal een CLT-gebouw onderhevig zijn aan rot?

A: Hout gaat pas rotten als het gedurende een langere periode onderhevig is aan een hogere vochtigheidsgraad. CLT-gebouwen zijn steeds ontworpen met een beschermende dak- en gevelafwerking waardoor de CLT-structuur ten alle tijde beschermd is tegen weersinvloeden.

 

V: Zijn de CLT-panelen onderhevig aan krimp en uitzettingen?

A: Neen. Het kruisgewijs op elkaar lijmen van de lamellen zorgt voor een vorm vast en stabiel geheel. Op deze manier worden krimp en zwel maximaal opgevangen en tot een verwaarloosbaar minimum herleid.

 

V: Hoe staat CLT in relatie tot akoestische weerstand?

A: CLT heeft een goede akoestische weerstand, en is vergelijkbaar met andere bouwmethodes. De kruisgewijze opbouw van de verschillende lagen in CLT zorgt zowel bij muren als bij gewelven voor een een goede akoestiek. Net zoals bij alle andere bouwmethodes is CLT als basismateriaal niet geschikt om hogere akoestische comfort te bieden.

 

V: Wat bij brand van een CLT-gebouw?

A: Constructies in massief hout hebben, in tegenstelling tot wat men zou denken, een uitstekende brandstabiliteit. Bij brand verkoolt het hout immers van buiten naar binnen toe. De verkoolde laag sluit grotendeels de zuurstoftoevoer af zodat de verdere verkoling zeer langzaam vordert. De niet verkoolde massa behoudt haar oorspronkelijke sterkte-eigenschappen, zelfs bij deze hoge temperaturen. Aan de hand van de dikte van de panelen en de verkolingssnelheid, kan op eenvoudige wijze de brandweerstand berekend worden; dit is meestal veel beter dan constructies in staal of beton.

 

V: Verloopt het bouwen met CLT-panelen sneller dan de traditionele bouwmethode?

A: De effectieve bouwfase verloopt veel vlugger. De massiefhouten elementen worden in de werkplaats voorzien van de juiste pasbewerkingen zoals raamopeningen, uitsparingen voor alle leidingen, stopcontacten... Dit laat bijvoorbeeld toe om ramen te maken op voorhand wat een enorme tijdswinst oplevert.  Hier staat wel tegenover dat er veel zaken moeten bepaald zijn alvorens de bouwfase te starten. BuildinX zorgt voor een vlekkeloze coördinatie.

 

V: Hoe worden CLT-elementen met elkaar verbonden?

A: Geschroefd, koud tegen elkaar, alsook halfhout-verbindingen of verbindingen met een losse veer zijn vaak gebruikt.

 

V: Welke overspanningen kunnen er gehaald worden met CLT-panelen?

A: CLT is een licht bouwmateriaal dat grotere overspanningen toestaat voor zowel muren als gewelven. Onze eigen ingenieurs bereken de nodige diktes van de gewelven en sturen het ontwerp bij waar nodig; CLT laat zonder problemen toe om klassieke overspanningen in de hedendaagse woningbouw te halen.